שיטת בואן – רקע קצר
טום בואן (1916-1982) היה מהנדס אוסטרלי ואוטודידקט בתחום הבריאות והריפוי. הוא התעניין איך להקל על כאב וסבל ובילה זמן רב עם חבר, שהיה אוסטיאופת במקצועו. מר בואן צפה בו עובד וקיים עמו שיחות רבות. בהמשך התלווה למטפלים נוספים ולמד גם מהם. בהדרגה הבין שלפעולות עדינות ומדויקות המבוצעות על הגוף יש השפעות מיטיבות. הוא החל לפתח את הטכניקה שבה טיפל בשנות החמישים של המאה הקודמת.
השיטה, הקרויה על שמו, נלמדת ברחבי העולם בחסותה של האקדמיה האוסטרלית: “The Bowen Therapy Academy of Australia”. את הקורסים מלמדים מורים שהוסמכו על ידי מייסדי האקדמיה ומנהליה, תלמידיו הישירים של מר בואן, הזוג אוזי ואיליין רֶנץ' (Oswald & Elaine Rentch).
הזוג רֶנץ' התלוו אליו במשך שנתיים וחצי כדי ללמוד ולתעד את הטכניקות של השיטה. כשסיימו ביקש מהם מר בואן להפיץ אותה. מאז 1987, שנת הקמת האקדמיה, למדו כ-25,000 איש ואישה בקורסים שהתקיימו ברחבי העולם.
שיטת בואן – טיפול במגע עדין ומדויק
תנועת בואן היא הטכניקה המאפיינת את השיטה. היא מתבצעת בשני אגודלים או בשתי אצבעות לרוחבו של השריר או הגיד, בדומה לפריטה על מיתר. התנועה מבוצעת בעדינות וכתוצאה המוח מקבל מסר שמצב החירום חלף, הגוף נכנס לרגיעה עמוקה (לפעמים מטופלים נרדמים במהלך הטיפול) ותהליך ההחלמה מתחיל. תנועה זו היא מהותה של שיטת בואן.
הטיפול מורכב מהליכים, שהנם סדרות של תנועות אחידות. לכל חלק בגוף יש הליך ממוקד, המשפיע תמיד גם ברמה הכלל-גופנית. כך ניתן לטפל במערכות שונות בגוף (כגון עיכול, נשימה, מערכת החיסון) ו/או באיברים (גב, כתף, ברך…).
בין התנועות יש הפסקות, שבהן המטפל/ת יוצא/ת מחדר הטיפולים והמטופל/ת נשאר/ת במנוחה. הן נמשכות בין 2 ל-10 דקות וחשובות לביסוס השפעת הטיפול. זאת כיוון שבמהלכן מעבד הגוף את המידע החדש ומתחיל בתהליך השחרור והריפוי. בטיפול בתינוקות וילדים אין הפסקות, כיוון שגופם גמיש וזורם, וטרם הגיע לעומסים ולבעיות המאפיינים מבוגרים.
עיבוד הטיפול על ידי המוח נמשך כשבוע. זהו גם המרווח המומלץ בין הטיפולים, כדי לאפשר לגוף להשלים את מהלך התגובה שלו לטיפול.
שיטת בואן – הנחות יסוד
שתי הנחות יסוד עומדות בבסיס תפישת הריפוי של שיטת בואן:
1. מבנה משפיע על תפקוד: כשמתחולל שינוי במנח הטבעי של הרקמות, יש לכך השפעה. תחילה על הסביבה הקרובה לאותה רקמה ובהמשך על מערכות שונות בגוף. לכן, בכל נקודה שבה מבוצעות התנועות הטיפול "מציע" לרקמות הזדמנות להתארגן מחדש. ואז, מתוך שאיפת הגוף להומיאוסטאזיס (איזון), ובזכות עדינות המגע, הרקמה מתארגנת מחדש. ומתוך השינוי שנוצר מתחולל גם שיפור ביכולת התפקוד של הגוף.
2. פחות זה יותר: בעידן המודרני הגוף נתון בלחץ מתמיד, וכולנו חווים במהלך החיים פגיעות שונות, פיזיות ורגשיות, הנצברות ונחקקות בגוף. כתוצאה נוצרת חסימה בזרימה האנרגטית ובתפקוד הגוף. השאיפה של הטיפול היא לפתוח את החסימה ולהשיב את החיוניות הטבעית לרקמות ולגוף-נפש כולו. טיפולים גופניים הכרוכים בהפעלת לחץ חזק ומתמשך, עשויים להוסיף עוד על הכיווצים והחסימות, ולכן השפעתם מוגבלת. מכאן החשיבות שייחס מר בואן בהפעלתן של תנועות עדינות ומדויקות, כדי לאפשר לגוף לחולל שינוי.
שיטת בואן – איך פועל הטיפול
התפקוד של מערכת העצבים שלנו הוא כזה, שריפוי ממשי יכול להתרחש רק כשהגוף רגוע, ולא חווה מתח או איום ברמה ההישרדותית. אצל אנשים רבים מצויה מערכת העצבים במצב של עוררות יתר, בעיקר כתוצאה ממתח מתמשך. זהו, למעשה, מצב של הישרדות, המקשה על התפקוד וקבלת החלטות ומביא, בסופו של דבר, להיווצרות מחלות ומצוקות נפשיות.
אם נשתול צמח באדמת בור, סביר שלא ייקלט וייבול. כדי ליצור את התנאים לגדילתו, עלינו להפוך את האדמה, להכין את הקרקע, ואז יוכל להכות שורש. במובן זה, כדי לאפשר קיומו של תהליך ריפוי יש ליצור מצב של הפחתת העוררות הגבוהה של מערכת העצבים, ובכך מצטיינת שיטת בואן. הטיפול הוא כה עדין ומרומז, שהמערכת נרגעת, משדרת ש"הסכנה חלפה" וכך יכול הריפוי להתחיל.
איך זה קורה? שיטת בואן משפיעה על מערכת העצבים האוטונומית (הלא-רצונית). בתוך מערכת זו יש שני "אגפים" – הסימפתטי והפרא-סימפתטי. המערכת הסימפתטית אחראית על מה שנתפס כסכנה ("fight or flight"- מאבק או בריחה). היא מגיבה באמצעות כיווץ השרירים, הפרשה של אדרנלין, העלאת לחץ הדם, והגברת הדופק והנשימה. תפקודים שאינם חיוניים להישרדות מיידית, כגון עיכול, חידוש רקמות, או איזונים כימיים עדינים, מדוכאים ומופסקים עד שהסכנה חולפת. אחרי הכול, קלקול קיבה הוא מחיר קטן לשלמו תמורת הצלת חייך בעת איום.
לעומת זאת, האגף הפרא-סימפתטי של מערכת העצבים האוטונומית אחראי על רגיעה. זהו המצב שבו מתרחשים ומושגים החלמה, פעילות פריסטלטית (של המעיים) רגועה והרגשה כללית טובה. רחשים במעיים, הנשמעים לעיתים במהלך הטיפול, מעידים שהמטופל מגיב לתהליך ושרוי ברגיעה.
בזמן טיפול בואן קורים שני דברים: מחד, התחלת התנועה מעוררת את המערכת הסימפתטית למצב של דריכות, המכין אותה לקלוט מסרים חדשים. מאידך, סיום התנועה מביאה את המערכת הפרא-סימפתטית להפעיל את תהליכי הריפוי.
במלים אחרות: המצב האופטימאלי להתרחשות ריפוי הוא מנוחה של מערכת העצבים, לאו דווקא שינה. עם זאת, הרגעת מטופל תוך כדי טיפול, או לזמן קצר אחריו, אינה מספקת. ממצב של רגיעה בלבד הגוף אינו חווה שינוי. טיפול בשיטת בואן, לעומת זאת, משנה בהדרגה את דפוסי התגובה של האדם למתח. ואז, כיוון שהמתח פוחת, הגוף פתוח לספוג "הנחיות" לשינוי, איזון וייצוב, והמסרים החדשים נקלטים ברמה עמוקה על ידי מערכות הגוף השונות.
מצבים ובעיות בהם אני מטפל בשמחה ובהצלחה:
• כאבי גב, צוואר, כתפיים, פריצת/בלט דיסק, בעיות ברכיים, הקרנות כאב לרגליים/לידיים, תסמונת דורבן העקב, תסמונת הכתף הקפואה, פיברומיאלגיה;
• תאונות או פציעות (נהיגה, עבודה, ספורט) – כעזרה ראשונה וכתהליך שיקום;
• בעיות עצביות: מיגרנות, שיתוק חצי-פנים (פציאליס), קשיי שינה, ויסות המערכת העצבית;
• בעיות פנימיות: מעי רגיז, זירוז החלמה מניתוחים, הקלה במחלות מערכתיות (כגון דלקת פרקים ואחרות);
• נפשי ורגשי: מתחים, חרדות, תמיכה בתהליכים של התפתחות אישית.
שיטת בואן – מהו תהליך ההכשרה של המטפלים?
קורס ההכשרה ללימוד שיטת בואן נמשך שנת לימודים מלאה, ומיועד לבעלי ידע טיפולי קודם או למדריכי תנועה וכושר. המורים הוסמכו על ידי "האקדמיה האוסטרלית לשיטת בואן", שהנה הארגון העולמי האחראי על הוראת השיטה.
קבלת ההסמכה מחייבת את המטפלים בשיטה למקצועיות מתמשכת: בכל שנה עליהם לעבור ריענון, בכדי לחדש את הסמכתם. בכך שומרת האקדמיה על רמתם המקצועית הגבוהה.
תודות
ההסבר שלעיל נכתב על ידי ארנינה קשתן, מורה בכירה לשיטת בואן, שאצלה למדתי את הטיפול בשיטה מופלאה זו.
ארנינה מעבירה כיום סדנאות והכשרות בנושאים של תקשורת וחיבור בין אישי.